Departamentul Observatorul Astronomic


Observatorul Astronomic al Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava

Aniversarea telescopului spaţial Hubble la Observatorul astronomic / Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava

                Cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate astronomică a telescopului orbital Hubble, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în parteneriat cu NASA  şi cu Space Telescope Science Institute a realizat un poster care reproduce o imagine cosmică grandioasă surprinsă de telescopul spaţial. Posterul, de o calitate grafică excepţională şi cu dimensiunile de 2,38 metri x 1,5 metri, reprezintă o regiune cosmică în care se formează noi stele. Strania capodoperă a naturii a fost imortalizată cu ajutorul noii tehnologii fotografice Wide Field Camera 3 (WFC3). Posterul aniversar, editat într-un număr limitat, a fost adjudecat doar de câteva planetarii şi observatoare din lume, printre care şi de cel sucevean, pe baza unui proiect şi a unei convenţii de confidenţialitate.
 Posterul a ajuns la Suceava în urmă cu o săptămână, dar, conform înţelegerii între cele două părţi, acesta nu va putea fi dezvelit decât la data stabilită de comun acord, adică pe 29 aprilie 2010. În toată această perioadă în care posterul s-a aflat în Observatorul/Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, coordonatorul proiectului, muzeograful  Emil Turcu, s-a angajat să impună un embargou presei pentru a proteja drepturile de autor şi a respecta convenţia încheiată cu ESA şi NASA în această privinţă. Acelaşi lucru l-au făcut toate instituţiile europene şi nord-americane care au câştigat posterul. La noi, în România, posterul va mai fi dezvelit în aceleaşi condiţii la Observatorul Astronomic din Bucureşti şi la Planetariul din Baia Mare.
Dezvelirea impresionantului poster va avea loc la data de 29 aprilie, la ora 10, în holul Planetariului.

http://www.spacetelescope.org/projects/20anniversary/events/  

 

ANUL INTERNAŢIONAL AL ASTRONOMIEI 2009

      Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) a declarat anul 2009 Anul Internaţional al Astronomiei (AIA2009 ) cu tema „DESCOPERĂ SINGUR UNIVERSUL”. AIA2009 marchează cea de-a 400-a aniversare  a primei observaţii astronomice făcută prin telescop de către Galileo Gallilei. Se pconizează ca acest an să se transforme într-o sărbătoare globală a astronomiei şi a contribuţiei ei la progresul social şi cultural, punând un accent special pe educaţie, pe vasta implicare publică şi atragerea tineretului sp acest domeniu ştiinţific prin organizarea unor acţiuni la nivel regional, naţional şi internaţional pe întregul parcurs al anului 2009. Organizarea activităţilor legate de Anul Internaţional al Astronomiei este sprijinită de UNESCO, care l-a şi recomandat ONU sp adoptare.
      Astronomia este una dintre cele mai vechi ştiinţe fundamentale, continuând să aibă un impact profund asupra culturii contemporane şi repzentând o expsie pgnantă a intelectului uman. În ultimele decenii, astronomia a înregistrat progrese remarcabile. În urmă cu o sută de ani nu eram conştienţi nici măcar de existenţa Căii Lactee. Astăzi ştim că Universul este alcătuit din miliarde de galaxii şi că acesta s-a format cel mai probabil cu aproximativ 13,7 miliarde de ani în urmă. Cu o sută de ani în urmă nu aveam niciun mijloc de a demonstra existenţa altor sisteme solare în Univers. Astăzi avem informaţii cu privire la pzenţa a peste 200 de planete în jurul unor stele din galaxia noastră - Calea Lactee - şi începem să înţelegem modul în care a apărut viaţa pe planeta noastră. În urmă cu o sută de ani studiam cerul doar prin intermediul telescopului optic şi plăcilor fotografice. Astăzi ţinem sub observaţie, de pe Pământ şi din spaţiu, întregul Univers, inclusiv undele radio şi razele gamma, utilizând o tehnologie ultrasofisticată.  Interesul public şi media faţă de astronomie este mai mare ca niciodată, iar marile descoperiri din domeniu se află pe prima pagină a publicaţiilor din întreaga lume. Anul Internaţional al Astronomiei îşi propune să satisfacă interesul publicului faţă de informaţiile ştiinţifice, dar mai ales faţă de implicarea activă în obţinerea acestora.
      AIA2009 oferă şanse unice de a participa la evenimentele legate de sărbătoarea astronomiei.  Această broşură pzintă câteva dintre evenimentele  planificate la nivel global, pe lângă mii de alte activităţi naţionale şi regionale.
      Împună cu toţi colaboratorii organizaţiei noastre, vă doresc o sărbătoare fericită a Anului Astronomiei în 2009, bogată în experienţe astronomice!

                                                                            Catherine Cesarsky
pşedinte al Uniunii Astronomice Internaţionale (IAU)

 

Activitaţi pgătitoare deşfăşurate în perioada 1 mai – 31 decembrie 2008

Având în vedere faptul că Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este singura instituţie de învăţământ superior din ţară care s-a angajat de la bun început în lansarea activităţilor Anului Internaţional al Astronomiei (AIA 2009), ne-am asumat şi îndeplinit următoarele obiective:

  1. Traducerea şi publicarea în  format electronic PDF a broşurii oficiale elaborată de Uniunea Astronomică Internaţională şi destinată popularizării etapelor acestui eveniment global. Varianta în limba română este postată în pzent pe site-ul oficial IYA 2009.

 http://www.astronomy2009.org/resources/brochures/page/2

  1. Traducerea şi publicarea broşurii oficiale AIA 2009 în variantă tipărită.
  2. Participarea la două reuniuni ale Comitetului National AIA 2009 de pgătire a AIA 2009 la Comisia Naţională pentru România UNESCO.
  3. Am coordonat ştiinţific şi realizat subtitrarea în limba română a filmului documentar “CU OCHII PE CER - 400 de ani de descoperiri datorate telescopului” film oficial al AIA 2009, închinat geniului recunoscut al astronomiei şi fizicii, Galileo Galilei, şi instrumentului său vizionar. Filmul a fost lansat în pmieră pe ţară în data de 18 decembrie 2008 la Observatorul Universităţii din Suceava.

http://www.eyesontheskies.org/movie.php

  1. În colaborare cu Andre Roquette, ESA/ESO, şi Lee Pullen, ESA/ESO, am adaptat şi publicat în format electronic posterul pentru România al filmului documentar.

http://www.spacetelescope.org/goodies/posters/html/eyes_romanian.html


   Search Engine Optimization